Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

XLIX. Vinkovačje jeseni PDF Ispis E-mail
Utorak, 30 Rujan 2014 17:35

Diri, diri tuka eto k meni vuka, diri, diri tase odnio mi prase... pjevala su uglas, kao pravi mali profesionalci, djeca KUD-a Strmec na 49. Vinkovačkim jesenima.

Od 12. do 21. rujna vinkovačkom ulicom vladalo je šarenilo boja, glasova, nošnji i tradicije. Dječje vinkovačke jeseni ove su godine svoju čarobnu stranu pokazale brojnim mališanima iz Hrvatske i svijeta, među njima i Strmečkim.

Kako je voditeljica dječje sekcije Tomislava Horvatić podsjetila, djeca iz Strmca dokazala su svoju kvalitetu na svim razinama. Plasirali su se na Gradskoj smotri folklora na Županijsku smotru u Samobor, gdje su pak od strane stručnog ocjenjivačkog suda odabrani za predstavnike Zagrebačke županije u Vinkovcima. Igrokaz Ovčice na pašu okuplja 20-ak djece koja prikazuju dječje seoske igre koje su se nekada igrale na paši, brojalice, pjesmice i njeguju narodni dijalekt kako bi ga očuvali od zaborava. Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina održana je 13. rujna gdje su osim Strmečkih ovčica svoju tradiciju prikazali i KUD "Tomislav" (Vukovarsko - srijemska županija), VU "Kumpanija Smokvica" (Dubrovačko - neretvanska županija), KUU "Zasadbreg" (Međimurska županija), KUD "Jedinstvo"( Splitsko - dalmatinska županija), KUD "Klek" (Karlovačka županija), KUD "Sloga-Đurđic" (Bjelovarsko - bilogorska županija), KUU "M. Begović" (Splitsko - dalmatinska županija), KUD "Zrin" (Koprivničko - križevačka županija), KUD "I. Filipović" (Brodsko - posavska županija).

Dječje vinkovačke jeseni obilježene su i svečanim mimohodom gdje su povorku predvodili dječji vrtići, zatim kulturno - umjetnička društva Vukovarsko - srijemske županije te djeca iz 58 KUD-ova iz Hrvatske, točnije njih skoro 2500. To je Strmčanima bio poseban doživljaj jer ih je pratilo mnoštvo koje ih je bodrili sve do posljednjeg u povorci, a ispred kamera kao da su rođeni jer bio je internetski prijenos uživo kako bi svi ostali pa i brojni Strmčani mogli ponosno popratiti nastup svojih najmlađih. Spretnost ispred kamera pokazali su i kada su, iako maleni, u detalje znali opisati svoju narodnu nošnju, kraj i običaje. Tamburaška sekcija KUD-a Strmec pod palicom Miroslava Hriberskog vjerno je pratila svoje mališane u svim predstavljanjima.

Kako najbolje znaju, a to je pjesmom i plesom zahvalili su Strmčani svojim domaćinima u Babinoj Gredi na dvodnevnom gostoprimstvu i oprostili se od njih s brojnim lijepim uspomenama. Voditeljica Horvatić pohvalila je svoju dječicu jer su bili podrška jedni drugima, pohvalila je i njihovo pjevanje te ples, jer na velikoj pozornici pokazali su kao da su tamo rođeni. Pozvala je i druge da im se pridruže kako bi se ova generacija održala što dulje jer s ovim iskustvom spremni su za još mnogo toga.

 
valid xhtml valid css