Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

O društvu PDF Ispis E-mail
Srijeda, 15 Srpanj 2009 17:20

Kulturno - umjetničko društvo ˝Strmec˝ nastalo je na temeljima Seljačke sloge, davne 1922. god. Obnovljeno je, naporima Strmčana, 1998. godine i kao takvo djeluje i danas. KUD radi na očuvanju narodnog blaga i običaja, uz svesrdnu suradnju svih stanovnika Strmca i okolnih mjesta. Djeluje u raznim sekcijama odraslih, mladih i djece: stariji pjevački zbor, starija glumačka grupa,plesna grupa,dječja sekcija glumaca,dječji zbor ˝Strmečki mališani˝ te folklorni ansambl ˝Vrapčeki˝.KUD također ima svoje svirače,stariji ansambl renomiranih svirača ˝Mužikaši˝ i mladi tamburaško-mandolinistički sastav ˝Hribići˝ (jedini takav u kontinentalnoj Hrvatskoj). Nastupali su na raznim priredbama i manifestacijama diljem Hrvatske i svijeta gdje srdačno predstavljaju kulturu svoga kraja. Već četvrtu godinu zaredom osvojili su prvo mjesto na gradskom na gradskoj smotri izvornog folklora. Nastupili su dakako i na državnoj smotri folklora pod nazivom ˝Vinkovačke jeseni˝. Neke od pobjedničkih koreografija su ´Kosci ze Strmca˝ i ˝Strmečki venček˝. Osim izvornog folklora,tj. plesa i pjesme, mogu se pohvaliti i s nekoliko pobjeda na smotrama muškog pjevanja.

 

 

Ipak unatoč nagradama glavni je naglasak na druženju uz pjesmu i ples,te rado surađuju s ostalim uspješnim KUD-ovim diljem Hrvatske i inozemstva. Predstavili su Strmečke običaje i družili se s raznim KUDovima u Slavoniji, Zagorju, Međimurju, Prigorju, Istri, Dalmaciji… KUD je ostvario zapažene i nagrađene nastupe i izvan Hrvatske –Krakow, Łodz, Katowice, Poznan, Varšava, Salzburg, Frankfurt, Strassbourg, Orleans, Rouen, Reims, Pariz,Sofija…Kao svoja najveća i najdraža postignuća uvijek rado spominju osvojene zlatne medalje u Francuskoj, Bugarskoj,Mađarskoj i Poljskoj.

Rad KUD-a prepoznali su glazbenici poput Siniše Leopolda, koji je Strmčane rado pozvao u emisiju Hrvatske radio televizije, ˝Svirci moji˝, gdje su prikazali pjesme i plesove Strmca. To im nije bio jedini televizijski nastup,također su bili zapaženi u emisiji Dobro jutro Hrvatska, Prizma… Slušati ih je bilo moguče nekoliko puta u program Hrvatskog radija,u emisijama uvaženih etnologa poput Ivice Ivankovića. Snimili su dvadesetak pjesama za fonoteku Hrvatskog radija, te tri nosača zvuka.

 

 

Osim izvornog folklora Svetonedeljskog kraja plesna sekcija uvježbava i uspješno prikazuje pjesme i plesove drugih krajeva Hrvatske u aranžmanu akademskog muzičara pjevača i profesora pjevanja Miroslava Hriberskog. Između svih prikazanih koreografija domaćoj publici moglo bi se reći da su Korčulanski plesovi te Zagorski splet izazvali najveće oduševljenje. Plesna sekcija je redovito popraćena muzikom starijih svirača ˝Mužikaša˝, te ansamblom mladih. Tamburaško – mandolinistički ansambl mladih ,˝Hribići˝, prate također i plesnu sekciju djece, ˝Vrapčeki˝, koja su isto osvojači prvog mjesta na gradskoj smotri folklora. Osim izvornog folklora ˝Hribići˝ imaju i poveći repertoar duhovnih pjesama koje su izazvale oduševljenje u crkvenim krugovima te repertoar moderne muzike (jazz,blues,zabavne domaće pjesme…). Osim plesa,pjesme i muzike KUD pažnju pljeni i stalnom postavom izložbe tradicionalne hiže gdje su izloženi starinski krevet,ormar,tkalnica….i ostali sačuvani predmeti stari čak i preko stotinjak godina

 

 
valid xhtml valid css