Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

XII. Strmečka jesen PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 26 Rujan 2013 11:09

Zakotrljala se s pitome Bilogore prema starom gradu Frankopana, Ozlju, nastavila do prelijepog otoka Murtera, upila mirise i boje plavog Jadrana te lagano krenula do Like. Obojila je ličke šume čarobnim bojama jeseni i preko Zagreba nastavila putem do bogate Slavonije da bi svoj put završila u Posavini.

Tako je ove godine 14. rujna, dvanaesti put zaredom, „Strmečka jesen“ okupila Hrvatsku u Društvenom domu u Strmcu. Nakon kratkog programa kojeg je izveo domaćin KUD „Strmec“ svu ljepota kulturne baštine krajeva iz kojih su došli prikazali su nam KUD „Bjelovar“ iz Bjelovara, KUD „Vrhovac“ iz Ozlja, KUD „Zora“ iz Betine, KUU „Gacka“ iz Ličkog Lešća, KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre i BKUD „Sevdah“ iz Zagreba.

Ponovo smo imali priliku uvjerite se u bogatstvo i ljepotu različitosti narodnih nošnji i običaja Hrvatske. Svi sudionici potvrda su da kulturna baština našeg naroda neće nestati i običaji neće izumrijeti.

Uz iskrene zahvale svim sudionicima, sponzorima i pokroviteljima veselimo se novom susretu na 13. Strmečkim jesenima.

 

 
Strmečka jesen 2013. - POZIV PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 12 Rujan 2013 08:58

 

 
Žetva 2013., PDF Ispis E-mail
Utorak, 23 Srpanj 2013 06:49

˝Malo je onih koji još znaju kako se nekada ručno želo i kako su se vezali snopovi pšenice. Nisu to bila laka vremena, svako zrno pšenice bilo je ubrano rukom, svaka pogača umiješana s mnogo ljubavi, a svaki komad kruha značio je preživljavanje članova jedne seoske obitelji˝, ovim riječima uveli su članovi KUD-a Strmec posjetitelje u žetvu.

Sa željom da se od zaborava sačuvaju stari običaji, 12. srpnja okupili su se kod Društvenog doma u Strmcu i prikazali kako se nekad želo žito.

Žene su obukle radnu tradicijsku odjeću: rubaču, bluzu, pregaču i maramu, a muškarci su na sebi imali hlače i rubaču te oko struka za remen zataknuti vodir od kravljeg roga s kamenom za oštrenje (brusom) kose. Žene su žele, a muškarci vezali snopove. Kako bi žeteoci malo predahnuli, gazdarica je ˝po starinski˝ pripremila bogatu zakusku i donijela je u polje. Bilo je tu svega pomalo, od kiselog mlijeka, sira s vrhnjem, špeka, luka, kukuruznog kruha do dizanog kolača od sira i oraha.

Nakon što je polje požeto, žeteoci su pokosili strnište, a ostali članovi KUD-a su izveli nekoliko prigodnih pjesama i kratkim programom zabavili prisutnu publiku.

 
4. nedelja došašća 2012. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 03 Siječanj 2013 12:51

Posljednju nedjelju došašća, 23. prosinca, Kulturno – umjetničko društvo „Strmec“ pjesmom je uveličalo misno slavlje u svetonedeljskoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Svetu misu u 8.00 sati predvodio je mr. Marijan Kušenić, župnik svetonedeljske župe. Tijekom Sv. mise, pjevači i svirači KUD –a „Strmec“, pod vodstvom prof. Miroslava Hriberskog, izmjenjivali su se sa odraslim župnim zborom. Strmčani su tako otpjevali poznate advnetske pjesme: Zdravo budi Marijo, Visom leteć, Padaj s neba . . .

Kulturno – umjetničko društvo „Strmec“ zahvaljuje se župniku Kušeniću na pozivu da pjesmom uveličaju misno slavlje te se veseli budućoj suradnji.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Strana 9 od 36.
valid xhtml valid css