Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Sveti Nikola posjetio djecu PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 17:48

Dan nakon što su Svetog Nikolu proslavili stariji članovi KUD-a, na red je došao pomladak. Dječji zbor „Strmečki mališani“ je zajedno s još tristotinjak djece u Društvenom domu Strmec na prigodnom dječjem programu pohodio ovaj svetac s punom vrećom darova.

„Strmečki mališani“ su za ovu prigodu otpjevali dvije pjesmice. Nakon njih je dramski studio Balthazar, koji djeluje u sklopu plesnog kluba Balans izveo predstavu „Nevolje u štrumpf selu“.

Svetom Nikoli su mališani obećali da će biti još bolji, a on je dao obećanje da će ih pohoditi i iduće godine.

 
Sveti Nikola 2013. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 17:46

Na raskršću dvaju putova koji vode prema potoku Rakovica i rijeci Savi, prije 75 godina naši preci su sagradili kapelicu svetog Nikole biskupa, zaštitnika siromaha , djece i pomoraca. U ozračju proslave tog jubileja proteklo je i misno slavlje, koje su svirkom i pjesmom animirali članovi KUD-a „Strmec“. Prije početka svete mise, predvođenu župnikom Marijanom Kušenićem, u kratkom povijesnom pregledu s nastankom naselja Strmec i gradnjom kapelice upoznala nas je Verica Hrvoj.

Velečasni Kušenić u svojoj je propovijedi istaknuo vrijednost darivanja i pomaganja onih u potrebi, kao i nužnosti održavanja tradicije darivanja kao ljudske vrijednosti. Nakon svete mise i molitve u kapelici KUD „Strmec“ je izveo, sada već možemo reći tradicionalnu i od Strmčana izvrsno prihvaćenu pjesmu, Zdravo sveti Nikola čiji je autor prof. Miroslav Hriberski. Da se duhovnom obilježju proslave pridoda i ono svjetovno, pobrinuo se mjesni odbor Strmec koji je svojim sumještanima u dvorani samostana sestara Karmelićanki BSI, pripremio druženje uz vrući čaj i kolače.

Nadamo se da ćemo uz pomoć naših sumještana nastaviti štovati i slaviti svetog Nikolu i kroz godine koje su pred nama.

 
XV. smotra folklora - 2013. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Prosinac 2013 21:47

Zadnje subote u mjesecu studenom održana je XV. smotra dječjih folklornih skupina zagrebačke županije pod nazivom „Cinguli rajnguli“. Nastupilo je 13 dječjih skupina, a među njima i naše male folklorašice s koreografijom naziva „Ovčice na paši“. Smotru je pratila tročlana stručna komisija u sastavu: dr. sc. Iva Niemčić (ples), prof.Vesna Zorić (nošnja) i Željko Bradić (glazba). Komisija je jednoglasno odlučila da predstavnici županije na državnim smotrama budu KUD "Mihovil Krušlin" Šenkovec na smotri u Kutini i KUD "Strmec" Strmec na smotri u Vinkovcima.

U nastavku donosimo osvrt prosudbene komisije na njihov nastup:
Željko Bradić: Početni recitativ dovoljno je uvjerljiv i razgovijetan s odličnim pojedincima. Brojalica je složna i melodijski čista, odlično pjevanje uz ribež dopadljivo. Nečista intonacija u pjevanju može se izbjeći sviračkim uvodom za svaku kiticu, a ne tekstualnom najavom. U nastavku odlično pjevanje uz izvrsnu i složnu pratnju čini ovu izvedbu uzornom. Bravo!
dr. sc. Iva Niemčić: Četrnaest vrlo uredno odjevenih i počešljanih djevojčica predstavilo nam se dječjim igrama, brojalicama i plesovima. Male plesačice su odlično uvježbane, sigurne u nastupu, fine dikcije i scenskog držanja. Odabir plesnog materijala je primjeren uzrastu izvođačica. Koreografija teče bez zastoja, prijelazi između plesova, pjesama i brojalica su spontani, gotovo nevidljivi. Scenske slike su vrlo precizno izvedene. Sve pohvale mladim plesačicama i voditeljima na odličnom nastupu!
prof. Vesna Zorić: U većini nastupa kostimna scenska slika je bila izvrsna. Odlične kostimne slike imali su „Strmec“, „Bistra“, Šenkovčani, „Kraluš“ „Seljačka sloga“ iz Kupinca i „Šiljakovina“.

Čestitke našim curkama i njihovim voditeljima Tomislavi i Miroslavu, te sretan put na „Vinkovačke jeseni“ iduće godine.

 
S pjesmom naokolo PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Prosinac 2013 21:46

„S plesom naokolo“ naziv je folklornih susreta FMS Lintvar iz Gorice pri Slivnici u susjednoj nam Sloveniji na kojem su 30.11.2013. sudjelovali naši i naši članovi. Uz bogatu kulturnu tradiciju svoje zemlje, posjetioci su imali priliku vidjeti i čuti i dio hrvatske baštine. U prepunoj dvorani Kulturnog doma predstavili smo im se pjesmama i plesovima iz svetonedeljskog kraja pod nazivom „Tri koraka sim, tri koraka tam“, a posebno oduševljenje pokazali su nakon našeg drugog nastupa, gdje su članice u živopisnim nošnjama iz okolice Splita izvele stari ples.

U druženju nakon koncerta ponovo se pokazalo da tamo gdje zavlada glazba nema granica, domaćini su izvodili pjesme iz Hrvatske, a naš voditelj profesor Hriberski slovenske pjesme. Rastali smo se uz poziv domaćina da se ponovno vidimo dogodine.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Strana 8 od 36.
valid xhtml valid css