Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Strmečki mališani nastupili pred 70000 gledatelja PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 07:19

Dani beba, djece i trudnica održani su po petnaesti puta zadnji vikend u travnju. Trgovački centar u Zaprešiću ugostio je izlagače dječje opreme i omogućio roditeljima i onima koji će to tek postati da upoznaju brojne novitete iz dječjeg svijeta.

Strmečki mališani su pak predstavili svima pjesmu i ples te pomogli mnogima da odluče djecu uputiti u glazbene aktivnosti. Publiku su privukli izvedbom poznatih Maestro muzika i Blistaj, blistaj zvijezdo mala. Izveli su Mališani i Našu pjesmu te objasnili djeci, koja su njihov nastup sa zanimanjem pratila, kako mačke mogu svirati pjesmom Jedna je mačka glasovir svirala. Zanimalo je djecu i tko kraj rijeke hrče, a pjesma Cvrčak i žabe slikovito im je ispričala kako je riječ o krokodilu. Ipak, Što se u riječima krije bila je pjesma koja je izazvala najveće zanimanje, a Strmečki su mališani slovo po slovo objasnili u čemu je tajna.

Nisu Mališani samo radili, oni su se kao i ostali zabavljali i igrali u igraonicama, osvajali nagrade u nagradnim igrama i upoznali nove prijatelje.

Nikako nije tajna kako djeca iz Strmca redaju uspješne nastupe, a ovaj pred preko 70 000 posjetitelja odradili su iskreno, veselo i dječje, onako kako samo oni znaju.

 
Bijela nedelja je dan sloge 2014. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 07:31

Zajednica kulturno - umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje na Bijelu nedjelju je okupila sve svoje članice u Kerestincu.

Kao što je običaj Dan sloge je počeo već rano ujutro. Sveta misa održana je u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kerestincu, a predvodio ju je velečasni Dragutin Bubnjar. Misno slavlje uveličali su predstavnici KUD-ova iz Grada Svete Nedelje u narodnim nošnjama kao i članovi Kuburaškog društva Gromovnik u svojim odorama. Oni su i predvodili pjevani dio mise te pokazali kakve su im vokalne sposobnosti kada se udruže.

Druženje je nastavljeno uz ručak gdje su se izmjenjivala iskustva i iznosili planovi za budući rad. A dio svoga opusa predstavio je domaćin, KUD Kerestinec, u kratkom prigodnom programu.

Naglasak je bio na očuvanju tradicije i dobrih susjedskih odnosa koji su cilj svih udruga. Tradicionalno okupljanje tjedan dana nakon Uskrsa za cilj ima učvrstiti međusobnu suradnju. Amblem su preuzeli i sljedeće će godine sve zajedno udružiti članovi Kulturno - umjetničkog društva KUD Zvonko Lenard - Pikić iz Rakitja.

 
Došel je došel Jura zeleni 2014. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 07:29

Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je, došel Jura zeleni, orilo se Strmcem i Orešjem u utorak, dan prije Jurjeva kada se tradicionalno pali krijes.

Ove je godine ponajveći bio ispred društvenog doma u Orešju u organizaciji Mjesnog odbora Orešje i Podružnice umirovljenika Orešje. Svoje velike razmjere dosegao je zahvaljujući svim sugrađanima koji su mjesecima marljivo prikupljali drveni materijal za njegovu izradu. Kako nijedna proslava ne prolazi bez pjesme tako ni ova.

KUD Strmec već je ranije dokazao kako mu jurjevski običaji nisu strani osvojivši gradsku smotru folklora prije nekoliko godina scenskim prikazom ˝Jurjevo v Strmcu˝. Kudovci su u ranim večernjim satima krenuli iz Društvenog doma Strmec uz taktove ˝Putne˝. Zaustavili su se nekoliko puta kako bi podmazali grla domaćim vinom kojim su ih počastili vrijedni sumještani, a gdje je bio i godovnjak tu se posebno veselilo. Kako je put potrajao, jer pjesma se ne smije prekidati, krijes je zapaljen u kasnijim večernjim satima, a članovi kuburaškog društva Gromovnik obilježili su početak paljenja pucanjem iz kubura. Paljenje je popraćeno prigodnim pjesmama i plesom, a druženje mnogobrojnih posjetitelja i organizatora nastavljeno je do dugo u noć.

Kako Jurjevo predstavlja pravi početak proljeća i promjenu na bolje pokazalo se i u vremenu. Naime cijeli dan je bio tmuran i padala je jaka kiša, no kada su Strmčani uz pjesmu i muziku krenuli zapaliti krijes razvedrilo se i sunčano vrijeme pratilo ih je cijelim putem. Stoga se i KUD-ovci nadaju kako će i njihovim sumještanima doći dobro i radosno vrijeme kao zahvala za srdačnu pratnju povorke i podršku.

 
Nastup u emisiji Fio show PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 08:06

U šumici pri potoku, autorsku pjesmu voditelja Miroslava Hriberskog, zapjevale su u programu Jabuka TV-a Strmčanke i najavile još jedan odličan nastup. Predstavile su KUD Strmec i sugrađane pred višemilijunskim brojem gledatelja popularne emisije Fio show.

Voditelj Ivan Fiolić - Fio nije krio oduševljenje glasom i postavom KUD -ovki. Posebno ga je, a i sve suradnike, oduševila počimalja Dorotea Golubić koja je svojim glasom doprinjela usklađenom i uvježbanom pjevanju svih. Ovom prilikom ženski dio KUD - a samostalno je uz orkestar odradio nastup, a izostanak muških glasova nije se ni primjetio, te su Strmčani ponovo pokazali svoju nevjerojatnu mogućnost prilagodbe i amatersku profesionalnost. Ovom prilikom glasnogovornica društva bila je Verica Kundrata koja je voditelja Fiolića počastila prigodnim poklonima među kojima se našao i posljednji album KUD-a snimljen za fonoteku Hrvatskog radija. Opisala je rad društva i neizostavno spomenula nastupe izvan Hrvatske za što je i sam Fio rekao kako je to najbolja promocija našeg folklornog bogatstva i kako se time trebaju svi ponositi. Dojdi Jožek i Djevojka se u Savici kupa bile su također izbor Miroslava Hriberskog te je poletnost tih pjesama svakako bila dobar odabir za ovakav nastup. Hriberski je ukratko istaknuo važnost očuvanja izvornog folklora i planove KUD a Strmec da takav tip djelovanja i dalje njeguje. Pjesma Žena muža zaključila je ovaj televizijski nastup ženskih vokalnih snaga, a posljednju riječ imao je orkestar koji je Drmešom rasplesao sve u studiju.

Ivan Fiolić pozvao je Strmčane i Strmčanke ponovo u svoju emisiju u nadi kako će sljedećeg puta njihovo druženje biti mnogo duže jer, istaknuo je, u ovakvom društvu uvijek rado uživa.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Strana 6 od 36.
valid xhtml valid css