Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

17. Smotra izvornog folklora PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 03 Srpanj 2014 07:41

U Svetom Ivanu Zelini održana je 17. Smotra izvornog folklora na koju se plasirao KUD Strmec.

Subota 21. lipnja u Zelini je obilježena predstavljanjem izvorne baštine zagrebačke županije. Nastupili su HPD "Zelina", KUD "Lipa" Slavetić, KUD "Ogranak seljačke sloge" Posavski Bregi, KUD "Strmec" Sveta Nedelja, KUD "Stari grad" Lukavec, KUD "Desinec", Folklorni ansambl "Šiljakovina", KUD "Bistra", KUD "Ogranak seljačke sloge" Lupoglav, KUD "Veleševec" i KUD "Magdalena" Donja Kupčina kao gosti.

Prijašnjih godina, dvije su se najbolje ocijenjene skupine s ove smotre predlagale za Vinkovačke jeseni i Đakovačke vezove. Novost od ove godine jest osnivanje Državne smotre izvornog folklora od strane Hrvatskog sabora kulture, kao krovne organizacije hrvatskog kulturnog amaterizma, a prvi predstavnik biti će KUD ˝Lipa˝ Slavetić. Tu odluku donio je stručni žiri koji su činili profesorica etnologije i viša kustosica Etnografskog muzeja grada Zagreba Katarina Bušić, profesor etnologije Krunoslav Šokac i magistar muzikologije Tomislav Habulin.

Na Đakovačkim vezovima nastupit će KUD "Veleševec", a na Vinkovačkim jesenima HPD “Zelina”.

KUD ˝Strmec˝ i ovoga je puta prikupio brojne pohvale za pjesmu, ples i cijelokupni izgled te obećao kako će i dalje vrednovati izvorni folklor Svete Nedelje kao primarni cilj.

 
Radost u pjesmi 2014. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 03 Srpanj 2014 07:40

Dječji glazbeni festival ˝Radost u pjesmi˝ održan je 13. lipnja u Svetoj Nedelji, a gostovali su i Strmečki mališani.

Iako broje sve više uspješnih nastupa djeca iz Strmca ne propuštaju priliku gostovati na tradicionalnim festivalima koje svojim glasovima uveseljavaju od osnutka,a jedan od njih je i ovaj Dječjeg zbora ˝Prva ljubav˝. Strmečki mališani otpjevali su pjesmu Cvrčak i žabe te Naša pjesma, a nije ih spriječila ni uporna i dosadna kiša.

12. Dječji glazbeni festival „Radost u pjesmi otvorila je dječjim predstavama ˝Kako je cvijet upoznao svijet˝ i ˝Nove starke˝, te skečom na kajkavskom ˝Bazlamača˝ Udruga ˝Igrom do znanja˝ iz Svete Nedelje. Nastupili su plesni klubovi, solisti iz cijele Hrvatske, zborovi iz Samobora i Svete Nedelje, Tamburaški orkestar KUD-a Rakov potok i Gitaristički orkestar Sveta Nedelja, dok je odličnu voditeljsku ulogu odradio Kristijan Kiki Ugrina.

Ovaj festival bio je početak proslave Dana grada Svete Nedelje koja se nastavila prigodnim programima za djecu i odrasle sve do nedjelje 15. lipnja.

 
Čuvari šume 2014. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 11:37

Predstava za djecu ˝Čuvari šume˝ održana je posljednjeg dana u svibnju u Društvenom domu u Strmcu, a gostovali su i Strmečki mališani.

Članovi Malog dramskog studija Balthazar, koji djeluje u okviru Udruge BALANS-CODE, na dječji su način podučili svoje vršnjake kako čuvati okoliš. Osim zabavnog karaktera, predstava je imala i odgojnu notu. Za cilj je imala podizanje svijesti o ekologiji, recikliranju, zaštiti prirode i okoliša te onečišćenju. Predstavu je autorski potpisala voditeljica dramske sekcije Eržebet Širanović.

Osim o ekologiji posjetitelji su mogli naučiti i Što se u riječima krije te što muči Cvrčka i žabe kroz pjesmu Strmečkih mališana koji su i sami uživali u predstavi, te vidjeti predškolsku ritmiku Malih Balansica.

 
8. Gradska smotra folklora PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 11:35

U kategoriji izvornog i dječjeg folklora KUD Strmec izborio je plasman na Županijsku smotru folklora.

U petak 6. lipnja u Strmcu je održana osma po redu Gradska smotra folklora. Nastupilo je šest kultrno - umjetničkih društava iz Svete Nedelje. Prikazali su svoj rad kroz koreografirani folklor, dječje pjesme, plesove i brojalice te kroz izvorni folkor svetonedeljskoga kraja. Njihove nastupe ocjenjivao je stručni žiri. Za pjesmu je bila zadužena gđa. Irena Miholić, ples je pratio gosp. Tvrtko Zebec, a nošnje gđa. Ivanka Ivkanec.

KUD Strmec prikazao je dječji folklor u postavki ˝Na pašu˝ gdje su kroz pjesmu, ples i igre prikazali kako su njihovi bake i djedovi kratili vrijeme čuvajući krave na ispaši. Stručni žiri ocjenio je njihov nastup kao odličnu autorsku koreografiju, pohvalio je spontanost i lijepo pjevanje te veselje s kojim su prikazali što su naučili te ih poslao u daljnje natjecanje.

Odrasla sekcija prikazala je pjesme i plesove svetonedeljskog kraja. Svirači su pohvaljeni za aktivno sudjelovanje u nastupu i koordiniranost s ostatkom društva. Također je pohvaljeno i pjevanje bez glazbene pratnje, a posebno su zapažene počimalje. Nošnje, za koje je zadužena Zorica Horvatić, bile su uredne i savršeno namještene kao i uvijek.

Uz KUD Strmec dalje se plasiralo i Kulturno društvo Sveta Nedelja u koreografiranom folkloru gdje su prikazali odličan dinamičan Linđo te njihova dječja sekcija sa postavkom ˝Imala sam puža muža˝ - dječje igre, pjesme i plesovi iz Posavine.

Na ovoj 8. Gradskoj smotri folklora doista je pobjedio folklor, što je na početku i predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje gsp. Maračić poželio.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Strana 4 od 36.
valid xhtml valid css