Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Smotra folklora u Mađarskoj PDF Ispis E-mail
Petak, 28 Rujan 2012 18:44

U subotu, 22. rujna 2012. godine, Kulturno – umjetničko društvo "Strmec", četvrti puta, posjetilo je grad Szombathely u Mađarskoj. Dok su prijašnjih godina sudjelovali na manifestaciji Hrvatski dan, ove godine sudjelovali su na smotri folklora koja je bila održana u Etnografskom muzeju na otvorenom "Selo Vas", grada Szombathelyja.

Strmčani su za tu prigodu izveli tri koreografij. Prvo su se predstavili izvornom koreografijom "Tri koraka sim, tri koraka tam" (pjesme i plesovi svetonedeljskog kraja), zatim koreografijom Posavine, te kao posebno iznanađenje "Starim plesom", ples iz Splita, kojega su plesači KUD-a izveli u izvornim splitskim nošnjama. Po prvi puta publici se predstavio i Revijski orkestar KUD-a "Strmec" koji su za tu prigodu izveli staru mađarsku pjesmu "A što ćemo ljubav kriti" i "Mađarski čardaš".

Uz KUD "Strmec", kao jedine predstavnike Hrvatske, nastupila su još i društva iz Slovenije, Austrije i Mađarske.

KUD "Strmec" zahvaljue na gostoprimstvu, domaćinima i prijateljima, mješovitom zboru ˝Đurđice˝, te se veseli budućoj suradnji.

 
Zagorska svadba 2012. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 20 Rujan 2012 07:20

Ovogodišnja, 29. manifestacija "Zagorske svadbe" , održana je 15. rujna 2012. godine u kumrovečkom muzeju "Staro selo". U organizaciji TZ Kumrovec, tamošnja Etno udruga "Zipka" oživjela je tradicionalno, starinsko, zagorsko vjenčanje.

Na manifestaciji je sudjelovao i KUD "Strmec" koji je u povorci i nastupu prikazao dio običaja strmečke svadbe. Strmčani su se predstavili izvornom koreografijom "Svadbeno veselje" koju je pripremio voditelj mag. mus. Miroslav Hriberski. Podsjetimo, KUD je ovom koreografijom izborio nastup na Županijskoj smotri izvornog folklora odlukom stručnog žirija Gradske smotre folklora u Svetoj Nedelji.

Svi posjetitelji, među kojima je bio i gradonačelnik Sv. Nedelje Drago Prahin sa suprugom, bili su oduševljeni stoljetnom svetonedeljskom narodnom nošnjom, a posebnu pažnju privlačila je mladenka i njezin naplet.

Svoje svadbene običaje prikazali su i članovi KUD-a "Horvatska" iz Desinića i KUD "Ulika" iz Fažane.

 
XI. Strmečka jesen PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 20 Rujan 2012 07:19

U subotu, 8. rujna 2012. godine , jedanaestu godinu za redom, Kulturno – umjetničko društvo "Strmec" organiziralo je smotru folklora "Strmečka jesen".

Svečani mimohod svih sudionika započeo je u 17.00 sati ispred Područne škole Strmec, Samoborskom cestom, preko Harambašićeve, Stare ceste do doma u Strmcu. Manifestaciju su otvorile dvije glumice KUD-a, igrokazom o Strmečkoj jeseni i njezinim sudionicima. Nakon igrokaza na scenu su došli članovi KUD-a "Klaruš", Maruševec. U prvom nastupu prikazali su nam pjesme i plesove maruševečkog kraja koreografijom "Polegala trava detela", dok su u drugoj nastupu izveli koreografiju "Igrajte nam mužikaši", pjesme i plesove Zagorja. KUU "Slavko Janković" iz Šiškovaca u obje koreografije izveli su pjesme i plesove svoga kraja. Bogatstvo Slavonskih narodnih nošnji, pjesma i ples Slavonaca oduševili su mogobrojnu strmečku publiku. Nakon Međimuraca i Slavonaca, slijedio je folklor svetonedeljskog kraja u izvedbi KD "Sveta Nedelja". KUD "Seljačka sloga" iz Turanovca prikazalo nam je izvorne pjesme i plesove svoga sela. Spletom ukrajinskih pjesama predstavilo nam se KPD Ukrajinaca "Karpati" iz Lipovljana.

Zahvaljujemo svim sponzorima koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije, a posebno gradonačelniku D.Prahinu, TZ grada Svete Nedelje, ZKUU grada Svete Nedelje te ZKUU Zagrebačke županije. Posebnu zahvalu upućujemo DVD-u Strmec koji nam uvijek stoji na rasoplaganju.

 
46. đakovački vezovi PDF Ispis E-mail
Utorak, 17 Srpanj 2012 09:24

Na poziv Turističke zajednice grada Đakova, Kulturno - umjetničko društvo "Strmec" sudjelovalo je, 8. srpnja, na 46. Đakovačkim vezovima. Svečana povorka svih sudionika krenula je od Malog parka prema Strossmayerovom parku. Ispred Đakovačke katedrale, gdje su je u svečanoj loži bili uglednici iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života, povorka se zaustavila i svaki je sudionik izveo kratak program. Strmčani su pred brojnom publikom izveli pjesmu Djevojka se u Savici kupa i Svetonedeljski drmeš. Nakon svečanog mimohoda 60-ak KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva, program je nastavljen u Strossmayerovom parku gdje je na ljetnoj pozornici održana Međunarodna smotra folklora, potom Smotra folklora Hrvatske, te Smotra folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Čast da nastupe na Smotri folklora Hrvatske pripala je i KUD-u "Strmec". Za tu prigodu izveli su koreografiju "Tri koraka sim, tri koraka tam" koju je pripremio M. Hriberski. I ovoga puta oduševili su mnogobrojnu publiku svojim nošnjama, pjesmom i plesom.

 
« Početak«11121314151617181920»Kraj »

Strana 11 od 35.
valid xhtml valid css