Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

Ohrid 2012. PDF Ispis E-mail
Utorak, 17 Srpanj 2012 09:17

Od 29.06.-02.07.2012. godine, članice i članovi KUD-a "Strmec" sudjelovali su na Međunarodnoj smotri folklora "Folk festival- Ohrid 2012." u Makedoniji. Nakon višesatne vožnje, po dolasku u Makedoniju, posjetili su drevni grad Skopje. Uz druženje i pjesmu, nisu ni osjetili osamnaestsatnu vožnju do svog cilja, prekrasnog turističkog grada smještenog uz drugo najveće jezero u Europi, Ohrid.

"Folk festival-Ohrid 2012." je međunarodna smotra folklora koja ima svoju dugu tradiciju i povijest. Svake godine na ovoj smotri sudjeluje najviše dva društva iz pojedine zemlje. Ove godine, mogućnost da predstavi Hrvatsku, ali i svoj grad Svetu Nedelju, pripala je KUD-u "Strmec". Smotra je započela svečanom povorkom ulicama Ohrida gdje je naišla na mnogobrojnu publiku, kako domaćeg stanovništva tako i oduševljenih turista. Ova smotra traje tri dana, a Strmčani su nastupili prvog dana na samom otvorenju ove hvalevrijedne manifestacije. Predivna pozornica na otvorenom, smještena u samom centru Ohrida, u blizini veličanstvenog spomenika posvećenog Ćirilu i Metodu, bila je centar zbivanja prekrasne ohridske večeri. Nastupili su KUD-ovi iz Turske, Bugarske, Litve, Latvije te KUD "Strmec" kao predstavnik Hrvatske. Svaki se KUD predstavio s dvije koreografije. KUD "Strmec" na ovoj se smotri predstavio s također dvije točke; "Djevojka se u Savici kupa" i "Tri koraka sim". Prva koreografija obuhvaća splet pjesama i plesova Samoborskog Prigorja i Zagorja, dok je druga temeljena isključivo na izvornom folkloru Prigorja. Obje koreografije pripremio je M.Hriberski, mag.mus. Publika je uživala u svetonedeljskoj stoljetnoj nošnji, koja je predstavljala svojevrsno osvježenje smotre, kao i u bogatstvu pjesme, plesa i glazbe. Vrhunac nastupa bilo je iznenađenje koje su Strmčani pripremili okupljenima. Naime za ovu prigodu, izveli su dvije makedonske pjesme, "Eleno, kerko, Eleno" i "Makedonsko devojče" te time bili jedino društvo koje je te večeri zapjevalo i na makedonskom jeziku. Prepuni ohridski trg pjevao je zajedno sa Strmčanima ove njihove tradicionalne pjesme. KUD "Strmec" ispraćen je ovacijama publike i gromoglasnim pljeskom.

Prepuni dojmova, zadovoljstva i sreće, Strmčani su ponovno dokazali kako su jedan od najboljih promotora svetonedeljskog kraja, kao izvor tradicije i bogatih običaja kojih je Hrvatska prepuna. Makedonski narod slovi kao jedan od najtoplijih i najsrčanijih naroda ovih prostora, a svojom gostoljubivošću i toplinom te senzibilitetom za glazbu i ples, napunili su srca članica i članova KUD-a "Strmec". Trećeg dana boravka, slijedila je "Gala večera" gdje su se okupili svi sudionici smotre. Tamo su dodjeljena priznanja, razmijenjeni pokloni te dogovorene buduće suradnje i gostovanja. Etnološko bogatstvo pjesme i plesa, društva su razmjenjivala među sobom, podućavajući jedni druge ljepotama svoje tradicije.

Po povratku, KUD-ovci su posjetili poznatu vinariju u Tikvešu kao i prekrasnu Bitolu.

Za ovu turneju članice i članovi KUD-a "Strmec" ponovno zahvaljuju gradu Sveta Nedelja i Zagrebačkoj županiji, a posebice gradonačelniku Dragi Prahinu, koji ih iz godine u godinu podržava i prati njihov rad te inozemna putovanja.

 
Proljetni zvuci 2012. PDF Ispis E-mail
Utorak, 10 Srpanj 2012 07:28

U nedjelju, 17.06.2012. godine u društvenom domu u Strmcu održani su "Proljetni zvuci". Ovo je tradicionalni koncert KUD-a "Strmec" na kojem se predstavljaju sve sekcije KUD-a.

Koncert je započeo "Svadbenim veseljem" s kojim su se Strmčani plasirali na Županijsku smotru izvornog folklora. Slijedila je koreografija "Tri koraka sim" koju je osmislio Miroslav Hriberski, mag.mus. Nakon odraslih članova KUD-a, nastupili su najmlađi članovi, folklorni ansambl "Vrapčeki". Predstavili su se dječjim pjesmama i plesovima, a ovaj scenski prikaz pod nazivom "Z dečicom po Prigorju" osmislila je njihova voditeljica Ivana Petravić. Nakon djece, glumačka skupina "Družina" nasmijala je mnogobrojnu publiku igrokazom "Babica mijenja imiđ" koji je i ovoga puta napisala Verica Kundrata. Nakon igrokaza, nastupila je muzika KUD-a sa spletom međimurskih pjesama. Plesni dio programa završio je koreografijom Posavine koja je izmamila oduševljenje kod publike svojim veselim i dinamičnim karakterom.

"Proljetni zvuci" završeni su dvjema makedonskim pjesmama, "Eleno, kerko Eleno" i "Makedonsko devojče" kojima su Strmčani najavili svoju predstojeću turneju po Makedoniji.

 
Nastup na Danima grada Svete Nedelje PDF Ispis E-mail
Srijeda, 06 Lipanj 2012 08:53

U sklopu proslave Dana grada Svete Nedelje, KUD "Strmec" nastupio je tri dana za redom. U petak, 01.06.2012. dječji zbor "Strmečki mališani" nastupili su na dječjem festivalu "Radost u pjesmi" koji je održan na glavnom gradskom trgu. Dječji festival bio je idealna prilika za promociju nove pjesme pod nazivom "Naša pjesma" koju je i ovoga puta napisao i uglazbio M.Hriberski. Na festivalu su nastupili solisti i dječji zborovi, te "Svetonedeljske mažoretkinje". Gost festivala bio je Bojan Jambrošić, a njegovi gosti plesači bili su "Strmečki mališani" koji su s oduševljenjem prihvatili svoju ulogu. Ponosno su plesali i pjevali s Bojanom te oduševili publiku.

U subotu, 02.06.2012. folklorna sekcija i muzika KUD-a "Strmec", predstavila se s izvedbom "Svadbeno veselje". Ova je izvedba dobila najviše pohvale stručnog žirija na Gradskoj smotri folklora, te je time po šesti puta za redom, KUD "Strmec" predstavnik grada Svete Nedelje na Županijskoj smotri izvornog folklora. Članovi i članice zbora KUD-a, nastupili su također i u velikom gradskom zboru predstavnika pojedinih članica ZKUU.

Dan kasnije, KUD "Strmec" uveličao je i misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

 
Strmečki mališani oduševili MALU ŠPICU PDF Ispis E-mail
Srijeda, 06 Lipanj 2012 08:49

Dječji zbor "Strmečki mališani", nastupio je u subotu, 19.svibnja 2012. godine na "Maloj špici" u Centru Kaptol. Ovaj dječji festival održava se već nekoliko godina, a na njemu sudjeluju dječji zborovi, plesni klubovi te solisti pjevači i svirači. Umjetnički ravnatelj festivala je profesor Zoran Jašek. Ove je godine festival održan na otvorenom dijelu Kaptol Centra na predivnoj pozornici, a topao sunčani dan te raznovrstan program, okupio je mnogobrojnu publiku.

"Strmečki mališani" predstavili su se s dvije autorske pjesme, koje za njih piše Miroslav Hriberski, mag.mus. Koreografiju je i ovoga puta osmislila voditeljica "Strmečkih mališana", Ivana Petravić. Gost festivala bio je Bojan Jambrošić kojeg su klinci s oduševljenjem čekali.

"Mala špica" još jednom je potvrdila da i klinci itekako imaju svoju "špicu" na kojoj uživaju u pjesmi i plesu.

Ostale slike sa Male špice potražite u galeriji slika.

 
« Početak«11121314151617181920»Kraj »

Strana 11 od 33.
valid xhtml valid css