Kontakt KUD-a

kud.strmec@gmail.com

Vladimira Nazora 13, 10434 STRMEC

15 godina rada KUD-a Strmec PDF Ispis E-mail
Srijeda, 03 Prosinac 2014 10:49

U petak, 19. Studenog, KUD Strmec proslavio je rođendan. Uz prigodan program i svečanu večeru obilježili su 15 godina dug rad s prijateljima i dragim gostima.

KUD Strmec ispričao je svoju priču kroz riječi osnivačice Verice Kundrata: « Jedne kasne jesenje večeri, prije nešto više od 15 godina, na Društvenom domu Strmec, osvanuo je oglas potpisan od gospođe Sandre Šoštar. Bio je to poziv da se u Strmcu osniva kulturno-umjetničko društvo. Nekoliko žena, jedva dočekavši ovakvu inicijativu, sastalo se u domu, a mlada voditeljica rekla je kako očekuje da na sljedeću probu dođu spremne za ples. Njena ideja nije baš bila u mislima budućih članica te je odlučeno kako će za početak samo pjevati dok se ne okupi dovoljno mladih za ples. Za početak su otpjevali staru pjesmu Mjesečina divno sja, koju su kasnije i snimili na nosač zvuka kako bi trajno bila zapisana. Mladi su stigli već na sljedeću probu, a s njima i starije žene koje su nestrpljivo čekale priliku da iz ormara izvade svoje nošnje koje su čuvale i uređivale s ljubavlju. Počele su se pjevati stare, davno zaboravljene pjesme, prepričavati običaji i vaditi domaće našite plahte i ručnici, a sve to se i danas njeguje u Strmcu kako bi se otrglo od zaborava.

Prvi koncert održan za Božić u kapeli Srca Isusovog u Strmcu sastojao se od tri božićne pjesme uz pratnju mužikaša, a prati je i anegdota jer kako je publika bila oduševljena tražila je još, no KUD-ovci nisu imali ništa više pripremljeno te su ponovili već izvedene pjesme i tako nekoliko puta, a cijelo vrijeme je publika uz njih srdačno pjevala. Početna trema bila je probijena i bilo je vrijeme da se još više truda uloži. Iskusnije članice dotjerale su nošnje, a danas to rade Dragica Lovasić i Zorica Horvatić. Sljedeće godine uzeli su velik zalogaj i priredili prvu pravu priredbu pod nazivom Proljetni zvuci, a u goste pozvali KUD Mala Gorica koji je Strmčanima prikazao starinsku svadbu. Ideje je društvo crpilo iz života starijih članova te su tako tijekom godina uvježbani prikazi snuboka, svadbe, povrata, čejanja perja, gulenja koruze, jurjeva, martinja, običaji Badnjaka... Osim, već spomenutih, Proljetnih zvuka organiziran je i samostalni Božićni koncert koji se danas obilježava kao Svjetlost svete Lucije te međunarodna smotra folklora Strmečka jesen.

Brojimo i mnoge drage nastupe, a neki od njih su Dragi naš kaj, Jurjevo u Strmcu, obilježavanje brojnih blagdana u našoj župi, nastupi za TZ Zagrebačke županije u Zagrebu, Dječja smotra folklora u Samoboru, Smotra folklora Grada Svete Nedelje gdje smo se više puta plasirali na Županijsku smotru folklora u Sv. Ivanu Zelini, a zatim i na državne smotre Vinkovačke jeseni i Đakovački vezovi i brojni drugi nastupi koji su brižno pohranjeni u arhivi rada KUD-a Strmec, a i mislima članova. Svakako je vrijedno istaknuti odličnu suranju sa Mjesnim odborom Strmec i sa svim udrugama koje djeluju u Strmcu te zahvaliti svima na pomoći koje su nam pružili, od tehnikalija do savjeta koji nam je često uvelike pomogao.

Tijekom godina formirale su se brojne sekcije kako bi rad KUD-a bio što bolji. Nastao je tako folklorni zbor, folklorna plesna sekcija, dramska sekcija Družina koja uvijek pogodi koji problemi sumještane muče i okrenu ga na šalu, izvorni glazbeni sastav, dječji folklorni ansambl Vrapčeki, dječji zbor Strmečki mališani te prvi takve vrste sastav na ovom području gitaro mandolinistički ansambl Mali Mozart. Oduvijek smo naglasak davali na rad s djecom jer su ona budućnost u očuvanju prošlosti. Kroz društvo je u proteklim godina prošlo tristotinjak članova, a danas ih brojimo 60 odraslih i 35 djece. Neki od članova rasli su zajedno s društvom i danas su voditelji. Davorka Horvatić postala je nedavno voditeljica plesne sekcije, a Tomislava Horvatić voditeljica dječjeg folklornog ansambla i s njima je ostvarila ove godine najveći uspjeh kada su se plasirali na Dječje vinkovačke jeseni. Neki od njih već 15 godina radosno nekoliko puta tjedno odlaze iz svojih domova i dolaze čuvati tradiciju. Njima su uručena i posebna priznanja za doprinos u radu društva, a to su: Ana Šikac, Verica Kundrata, Danica Cvetković, Marija Čoso, Dragica Lovasić, Zorica Horvatić, Zlatko Horvatić (nekad predsjednik, danas dopredsjednik), Tomislava Horvatić, Davorka Horvatić, Vinca Prelec, Ljiljana Prelec, Marija Katušić i svih ovih godina veoma drag i uvažen potporni član Drago Oršiček.

Osim domaćih KUD Strmec piše i inozemna gostovanja. Prvo je bilo u Poljsku 2007. U suradnji s poljskom manjinom u Hrvatskoj, zatim u Francuski grad ljubavi 2009. Mađarskoj se uvijek rado vraćamo te zahvaljujemo prijateljima društva gosp. Siniši Mihoviću i njegovoj supruzi što su nam omogućili da se 2010. i 2012. družimo uz pjesmu i ples s Hrvatima tamo. 2010. bili smo u proljeće u Bugarskoj. Od 2011. zaredale su se Italija, gdje nas je predivno ugostila kći najstarije naše članice Irena Čoso, Makedonija, Španjolska i Češka. U svim zemljama ostvareni su zapaženi nastupi i osvojene brojne nagrade. Zlatnu medalju osvojio je KUD u Bugarskoj na međunarodnoj smotri folklora Sofiska prolet te zlatnu plaketu prof. Miroslav Hriberski za najboljeg voditelja u izvornom folkloru. A nagrade smo osvajali i kod kuće, a posebno smo ponosni na nagradu KUD-a od Grada Svete Nedelje za posebna dostignuća u očuvanju kulturne baštine i Povelju Zagrebačke Županije za naočite uspjehe na području društvenog života od značaja za županiju koju je dobio prof. Hriberski.

Svi nastupi, postignuća i nagrade nisu mogući bez odličnih voditelja. Bila je to u početku Sandra Šoštar, zatim Zvonimir Prelčec, Ivan Cetin, Dražen Varga, Jozo Kraljević, Ivana Petravić, a danas su to Miroslav Hriberski, Tomislava Horvatić i Davorka Horvatić. Njih je kroz godine bilo nekoliko i svima se zahvaljujemo na odličnoj suradnji i želimo im mnogo uspjeha u profesionalnom radu.

Osim zapaženih nastupa osmišljenih od svestranih voditelja Strmčani broje i nekoliko nosača zvuka koji će trajno pohraniti tradiciju i rad društva. Gitaro mandolinistički ansambl Mali Mozart snimio je kazetu i CD pod nazivom Najljepši moj kraju, kasnije je snimljen i CD Lepo moje Strmec selo. Za fonoteku Hrvatskog radija snimljene su Izvorne pjesme i napjevi svetonedeljskog kraja, dok su Strmečki mališani snimili Dječje zborske pjesme.

Da te davne 1998. nije bilo spomenute Verice Kundrata, Vere Krčelić, Mire Dobrin i Marijana Dobrina, Vere Vlašić, Verice Vlašić, Valentine Vlašić Huić, Dragice Krčelić, Zlatka Horvatića, Josipa Horvata i Drage Kapuđije mi danas ne bismo mogli ispičati ovako bogatu i sačuvanu povijest. Oni su bili začetnici ideje i osnivači ovog veselja koje danas imamo. »

Time su ovih 15 godina, o kojima bi se još mnogo toga dalo ispričati završili članovi KUD-a Strmec prebogatu priču o svom radu i uspjesima. Na tome su im čestitali lijepim darovima i prekrasnim riječima gosti koji su rado došli proslaviti zajedno s KUD-ovcima ovu prigodu. Među dragim gostima bio je i gradonačelnik Sv. Nedelje Drago Prahin, njegovi zamjenici Damir Halužan i Ivica Pavlić, član Županijske skupštine Zagrebačke županije Krunoslav Markovinović, predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje Dragutin Vinovrški Pentek, predsjednik ZKUU Sv. Nedelje Robert Maračić i župnik Dragutin Bubnjar.

Cijelokupnu proslavu dugogodišnjeg rada moglo bi se zaključiti osvrtom na rad društva dugogodišnjeg voditelja Miroslava Hriberskog: « Glazbeni izričaj u Strmcu oduvijek je bio prepoznatljiv po razigranom sviranju seoskih svirača koji su bili prisutni na svim događajima. Osnutkom KUD-a Strmec ponovno je oživio duh sela koji je protkan mnogim narodnim običajima. Zvuci violina, uz kontrabas i bugariju, originalan je glazbeni suvenir koje kulturno – umjetničko društvo danas s ponosom njeguje. Izvornost pjevanja i sviranja najvjernije prati prošlost seoskog života. Kroz proteklih 15 godina iz društva se iznjedrilo mnogo svirača i pjevača koji su bili članovi gitaromandolinističkog ansambla, tamburaškog i violinističkog sastava. Izvornost, spontanost i razigranost prepoznatljivi su čimbenici kvalitetne scenske izvedbe koju s ponosom predstavljamo našoj vjernoj publici. »

 
valid xhtml valid css